Wednesday, 5 February 2014

MAKANAN TRADISI PAHANG | AKU ANAK PAHANG - Blog Makanan di Pahang

<b>MAKANAN TRADISI PAHANG</b> | AKU ANAK <b>PAHANG</b> - Blog Makanan di Pahang


<b>MAKANAN TRADISI PAHANG</b> | AKU ANAK <b>PAHANG</b>

Posted: 06 Nov 2012 04:45 PM PST

Pastinya di setiap Negeri ada makanan tradisinya. Kalau di Pahang ini pasti ada makanan tradisinya yang tersendiri.  Namun mungkin makanan yang tertera dibawah ini lebih popular disekitar kawasan Pahang Barat Jerantut, Kuala Lipis, Temerloh, Raub dan kawasan sekitarnya atau kawasan tengah Negeri Pahang. Walaupun mungkin terdapat juga didaerah lainnya. Pastinya menu masakan tradisi ini sememang amat sedap bagi pengemarnya.

Gulai Masam / Tempoyak ikan patin / Sebarang jenis ikan air tawar Sungai Pahang.

Gulai asam rom ikan kenerak atau sebarang jenis ikan air tawar Sungai Pahang

Sambal Rom Getah / Rom Buah Perah + Pucuk Betik

Sambal Hitam / Sambal Belimbing Rebus

Sambal Tempoyak Masak Petai

Sambal Colek Durian + Petai, Jering dll

Gulai Lemak Kulat Sisir / Cendawan Sisir

Gulai Lemak Siput Sedut Sungai 

Gulai Keladi Kemahang 

Pais Ikan Tempoyak Ikan Patin/ Talapia dan lain-lain.

Sambal Tempoyak Jering Semai

Gulai Lemak Pede @ Budu


AAP - Bolehlah dikatakan makanan diatas adalah makanan tradisi orang Pahang yang amat popular. Kalau tak makan, mungkin bukan orang Pahang sejatilah agaknya :) Kalau berjumpa masakan di atas tu mau bertambah makan nasinya :) ** Semua menu masakan di atas ada kegemaran penulis akuanakpahang :)

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

No comments:

Post a Comment