Thursday, 13 August 2015

Restoran Dapur Koi Sajikan Makanan Tradisi Pahang | NazlanNasir ... - Blog Makanan di Pahang

Restoran Dapur Koi Sajikan <b>Makanan</b> Tradisi <b>Pahang</b> | NazlanNasir <b>...</b> - Blog Makanan di Pahang


Restoran Dapur Koi Sajikan <b>Makanan</b> Tradisi <b>Pahang</b> | NazlanNasir <b>...</b>

Posted: 14 Jun 2015 08:27 AM PDT

Restoran Dapur Koi Sajikan Makanan Tradisi Pahang | 'Dapur Koi' juga bermakna dapur saya merupakan inspirasi Nor Hazimi dalam menceburi bidang f&b yang menyajikan makanan tradisi negeri Pahang. Bila sebut saja makanan tradisi negeri Pahang, Naz pasti Gulai Ikan Patin Tempoyak terlintas di fikiran anda. Dan sememangnya buat pengemar makanan tradisi negeri Pahang, Dapur Koi adalah tempat yang anda harus tuju.

Dekorasi Dapur Koi

Dapur Koi – Kedai Serba Kuning Hitam Putih

Dapur Koi terletak di Taman Putra Kajang telah dibuka pada 19 April 2015. Diusahakan oleh En. Nor Hazimi bersama isteri serta makciknya yang sudi menjadi 'masterchef' di Dapur Koi. Idea datang apabila Hazimi melihat kesukaran untuk mendapatkan makanan tradisi negeri Pahang di Lembah Klang, jika ada pun tidak memenuhi citarasanya. Maka setelah memujuk makciknya yang sememangnya anak jati Pahang untuk berhijrah ke Kajang bagi merealisasikan Restoran Dapur Koi ini.

Food Review Dapur Koi

Majlis Perasmian Dapur Koi

Food Review at Dapur Koi

Abam Hazman datang dengan baju mengikut tema warna kedai…

Bersama Rakan Blogger

Blogger bersama Nor Hazimi di Dapur Koi

Naz telah dijemput pada majlis perasmian Restoran Dapur Koi pada 16 Mei 2015. Pada majlis tersebut, lebih dari 200 jemputan hadir yang terdiri dari kenalan rapat dan rakan media. Selain dari itu, tetamu istimewa seorang pengacara dan selebriti terkenal telah dijemput iaitu Awal Ashaari bagi merasmikan restoran ini.

Awal Ashaari di Dapur Koi

Pengacara dan Selebriti Terkenal, Awal Ashaari hadir di Dapur Koi

Hazimi meraikan pelanggan

Ucapan aluan dari Nor Hazimi

Awal lancar Dapur Koi

Awal Ashaari merasmikan Dapur Koi bersama Nor Hazimi dan Isteri

Juga dimeriahkan lagi dengan persembahan dari Kaka Azraff yang popular dengan lagunya "Bukan Hal Aku'.

Kaka Azraff

Kaka juga turut memeriahkan lagi majlis ini…

Setelah selesai upacara perasmian tersebut, kami disajikan dengan masakan tradisi negeri Pahang yang sememangnya menjadi highlight malam itu.

Hidangan Dapur Koi

Selfie dengan hidangan dulu sebelum dijamah…

Gulai Ikan Patin Tempoyak

Gulai Ikan Patin Tempoyak…Sedap Pohpalih nih

Sayur Lemak Pucuk Paku Terung Pipit Tempoyak

Sayur Lemak Pucuk Paku Terung Pipit Tempoyak

Opor Daging

Ni Opor Daging tau bukan Oppo Smartphone

Sambal Ikan Bilis Tempoyak Petai

Sambal Ikan Bilis Tempoyak Petai

Sambal Kuinin Tempoyak

Sambal Kuinin Tempoyak

Pada malam itu juga telah diadakan demonstrasi membuat Puding Raja yang merupakan pencuci mulut yang famous di negeri Pahang.

Demo Puding Raja - AyuArjunaBlog

Demo penyediaan Puding Raja
[ foto kredit Ayu Arjuna Blogspot ]

Puding Raja

Puding Raja pencuci mulut yang manis

Diselitkan juga dengan acara cabutan 'lucky draw' bagi pengunjung yang hadir.

Laki Draw at Dapur Koi

mereka yang memenangi cabutan "Laki Draw"…dari kiri Hazrul, Hazman dan Farish

Orang lain duk sibuk dengan cabutan 'lucky draw', Naz pula sibuk meratah hidangan yang ada depan mata…Sedap Pohpalih Yaw!

Awesome meal at Dapur Koi

Sesi meratah sampai habis….

Yang best sekali, apabila Awal Ashaari nak berselfie dengan Naz…siapa yang artis sekarang nie….bukan apa, ada cerita disebalik selfie (biarlah rahsia).

Awal Berselfie dengan Naz

Selfie ckit dengan Awal

Hidangan di Dapur Koi memang sedap, lazat dan harganya juga berpatutan. Jadi buat anak jati negeri Pahang mahupun pengemar masakan negeri Pahang boleh berkunjung ke:-

Restoran Dapur Koi

2-G, Jalan Putra 2, Taman Putra Kajang, Kajang.

Waktu Operasi: 11 pagi hingga 11 malam

facebook: https://www.facebook.com/dapurkoi

instagram: http://www.instagram.com/dapur_koi

Bazar Ramadan <b>Di Pahang</b>, Tiada Kes Keracunan <b>Makanan</b>

Posted: 01 Jul 2015 10:56 PM PDT

KUANTAN: Jabatan Kesihatan Negeri Pahang (JKNP) mengesahkan sehingga kini tidak menerima sebarang kes keracunan yang berpunca daripada penjualan makanan di bazar Ramadan seluruh Pahang.


Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Sumber Manusia dan Tugas-tugas Khas, Datuk Norol Azali Sulaiman (foto) berkata, trend keracunan makanan yang berlaku di Pahang tidak berada di tahap yang serius.


"Trend keracunan kemungkinan pada bulan Ramadan memang ada namun yang menerima rawatan pada bulan puasa ini berpunca daripada penyediaan makanan di asrama atau penganjuran majlis berbuka puasa.


"Berbanding tahun lepas kami ada juga menerima laporan keracunan makanan di bazar Ramadan yang mana terdapat satu kes di Bera.


"Namun sehingga setakat ini, keracunan makanan daripada penjualan makanan di bazar Ramadan seluruh Pahang yang berdaftar di bawah Jabatan Kesihatan dan pihak berkuasa tempatan masih berada di tahap yang baik dan memuaskan," katanya.

Beliau berkata dalam satu sidang akhbar selepas merasmikan Majlis Pelancaran Kempen Keselamatan Makanan di Bazar Ramadan 2015, Peringkat Negeri Pahang, di Bazar Ramadan Mahkota Square, Padang Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) 1, di sini.


Turut hadir, Pengarah Kesihatan Negeri Pahang, Dr. Zainal Ariffin Omar dan Timbalan Pengarah Kesihatan (Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan) Negeri Pahang, Mohammad Jefri Crossley.


Dalam pada itu, katanya, pemantauan daripada JKNP tidak hanya tertumpu pada pemeriksaan di premis jualan bazar Ramadan sahaja namun turut melibatkan premis pembekal bahan mentah, premis penyediaan makanan dan premis pembekal ais yang beroperasi sepanjang bulan ini.


"Penekanan tentang tahap kebersihan dan keselamatan begitu dititikberatkan kepada semua peniaga bazar memandangkan pada bulan Ramadan penjualannya agak luar biasa berbanding hari biasa.


"Tidak semua peniaga di bulan Ramadan adalah betul-betul peniaga makanan malahan ada di antara mereka berniaga secara bermusim sahaja jadi banyak perkara yang mereka perlu ketahui  memandangkan trend keracunan yang semakin meningkat ini telah menjadikan orang awam semakin peka dalam urusan pembelian makanan," katanya.


Sementara itu, Zainal berkata, sebanyak 67 premis pembekal bahan mentah termasuk ayam, daging, ikan, sayuran, buah-buahan dan barangan runcit telah diperiksa tahap kebersihannya di seluruh negeri Pahang.


"Di samping itu, sebanyak 14 buah premis pembekal ais dab 100 premis perusahaan kecil dan sederhana (PKS) juga telah diperiksa sekali gus menjalankan lebih kurang 22 sesi taklimat sebelum bermula Ramadan tentang kebersihan dan keselamatan makanan secara berperingkat," katanya. #sumber

Kempen Keselamatan <b>Makanan</b> Peringkat <b>Pahang</b> | UMNO Online

Posted: 30 Jun 2015 07:35 AM PDT

Kategori Berita Bergambar

KUANTAN, 30 Jun -- Exco Kesihatan Pahang, Datuk Norol Azali Sulaiman (dua,kiri) dan Pengarah Kesihatan Pahang Dr Zainal Ariffin Omar (kiri) melihat ayam goreng jualan penjaja nasi kukus ayam goreng, Nur Muhamad Faizal Ismail,37 (dua,kanan) di Bazar Ramadan Mahkota Square selepas merasmikan pelancaran Kempen Keselamatan Makanan Peringkat Pahang hari ini. Kempen itu menggalakkan orang awam mengenal pasti tahap kebersihan makanan melalui deria lihat, hidu dan rasa selain memperkasakan pengusaha gerai Bazar Ramadan supaya sentiasa memastikan kebersihan dan keselamatan makanan di sepanjang rantaian penyediaan makanan. --fotoBERNAMA (2015) HAK CIPTA TERPELIHARA

KUANTAN, 30 Jun — Exco Kesihatan Pahang, Datuk Norol Azali Sulaiman (dua,kiri) dan Pengarah Kesihatan Pahang Dr Zainal Ariffin Omar (kiri) melihat ayam goreng jualan penjaja nasi kukus ayam goreng, Nur Muhamad Faizal Ismail,37 (dua,kanan) di Bazar Ramadan Mahkota Square selepas merasmikan pelancaran Kempen Keselamatan Makanan Peringkat Pahang hari ini. Kempen itu menggalakkan orang awam mengenal pasti tahap kebersihan makanan melalui deria lihat, hidu dan rasa selain memperkasakan pengusaha gerai Bazar Ramadan supaya sentiasa memastikan kebersihan dan keselamatan makanan di sepanjang rantaian penyediaan makanan.
–fotoBERNAMA


Berita Bertarikh 30 June 2015 10:35 pm

EEQA LIFE: <b>Makanan</b> yang Pelik dan Menarik <b>di</b> Kuantan, <b>Pahang</b>

Posted: 29 Nov 2014 08:00 PM PST

Assalamualaikum wbt. semua. Rasanya dah hampir seminggu Eeqa balik dari bercuti di Kuantan, Pahang. Actually percutian kali ni Eeqa memang nak keluar dari Kuala Lumpur untuk merehatkan minda dan meluaskan pemandangan supaya lebih banyak idea yang Eeqa bakal peroleh bagi menempuh tahun baru iaitu tahun 2015. Bak kata orang, jauh perjalanan luas pemandangan kan?

Kami bertolak ke Kuantan pada hari Sabtu (22 Nov), jam 8 pagi melalui Gombak dan terus masuk ke Highway Karak. Perjalanan

agak lengang dan kami sampai tepat pukul 11.30 pagi. Awalkan? Dalam 3 jam sahaja perjalanan. 
Sesampai sahaja di sana, kami terus buat persiapan untuk kelas produk yang akan berlangsung pada pukul 2 petang. Kami di jamu dengan asam pedas ikan haji dan tempe goreng berserta rendang ayam. Sedap sekali masakan mummy. Alhamdulillah kelas petang itu berlangsung dengan jayanya. Siap ada buat demo Masker ESP dan Vitamin E, Ujian Vitalea, Lecithin dan OmegaGuard. Peserta yang hadir pun sangat berpuas hati.

Destinasi 1: Berjaya Megamall

Malam tu kami ada event mensurprisekan hubby Mariani di pusat boling Berjaya Megamall. Kami hanya berjaya memberi kek dan menyanyikan lagu Selamat Harijadi. Memang hubby Mariani terkejut sangat. 

Gambar di Sekitar Acara Boling
Mariani, Noha, Ahla and Me (Eeqa)

Destinasi 2: Pasar Tani Stadium Darul Makmur di Kuantan, Pahang

Esok paginya, Eeqa bangun awal semata-mata ingin ke Pasar Tani Stadium Darul Makmur di Kuantan, Pahang. Pagi-pagi lagi sudah ada makanan yang pelbagai jenis dan enak-enak belaka. Yang paling best sebab semua makanan yang dijual di sini dijual dengan harga yang murah dan berpatutan. Jom kita tengok apa yang ada di Pasar Tani tersebut. 

Suasana di Sekitar Pasar Tani
Eeqa dan Noha (BFF)
Suasana di Sekitar Pasar Tani

 1. Satay Ayam, Daging, Tulang, Perut dll


2. Apam Lambung


 3. Ombre


4. Nasi Kerabu dan Nasi Minyak


5. Puding Di Raja dan Jala Manis

 

6. Pelbagai Kraf Tangan


7. Rojak Mee Ayam



Destinasi 3: MaBIQ, Kampung Peramu, Tanjung Lumpur, Kuantan

Tengah hari selepas kelas Magnet Rezeki dan Blog, kami makan di Math'am MaBIQ. Makanan di sini memang super sedap. Sedikit latar belakang MaBIQ. 

MaBIQ diusahakan oleh Kak Umee Umee Ruzaini selaku Pengetua Maahad Bahasa dan Ilmu Al-Quran (Mabiq).Mabiq adalah Maahad Tahfiz yang dibuka sejak 2007 bagi memberi perlindungan dan pendidikan kepada anak yatim dan fakir miskin.

Bersama suami, Jamaluddin Abdul Jaabar, 46, yang juga Pengerusi Mabiq, Umee Ruziani yang lebih mesra dipanggil Umee itu cekal meneruskan cabaran mendidik 'anak-anaknya' yang berusia antara 13 hingga 17 tahun dalam bidang agama dan akademik. Jamaludddin yang juga bekas kakitangan Yayasan Pahang adalah lulusan Sarjana Agama Ilmu Pendidikan Islam, Universiti Yogyakarta selain turut mempunyai Sijil Perkhidmatan Kaunseling Universiti Teknologi Malaysia.

Sedikit perkongsian mengenai latar belakang pemilik MaBIQ. Lagi mengenai Mabiq BACA SINI

MaBIQ menyediakan makanan yang berunsurkan durian dan tempoyak yang diambil sumber terbaiknya daripada FAMA. Di antara makanan yang menjadi kegilaan ramai di sini ialah Paeh Patin. 

Cara membuat paeh patin ini adalah dengan membungkus patin bersama-sama tempoyak di dalam daun pisang. Kemudian, bungkusan itu dibakar. Bezanya paeh patin di sini kerana tempoyak yang dihasilkan daripada durian gred A.



Suasana di Pintu depan Mabiq
Di Bahagian Hadapan Kedai
Waktu Operasi di Mabiq (Kalau Nak Selesa, Buat Tempahan Lebih Awal ye)
Suasana di Tempat Parking Kereta
Suasana di Laluan Masuk ke Mabiq
Di Pintu Depan Mabiq
Di Sekitar Ruang Makan Mabiq
Anda Juga Boleh Bersila Di Bawah Ala-ala di Jepun
Ruang Makan di Bahagian Hadapan
Pemanis Mulut Juga Ada Dijual
Ruang Kaunter Pembayaran, Bersedia Untuk Beratur Panjang Ye.
Di Antara Lauk-Pauk Yang Dijual Di Sini, Paeh Patin

Di Antara Lauk-Pauk Lain. Yang Paling Menjadi Kegemaran Eeqa ialah Daging Salai Masak Kicap

1 Set Ni Harganya RM10 untuk 1 Kepala Orang yang Makan


Luv Ya

-Eeqa-

*Sebarang komen boleh tinggal di ruang di bawah. Jangan lupa follow blog saya untuk dapatkan maklumat dan tip2 menarik.

No comments:

Post a Comment